VAD SÄGER ANDRA INTRESSENTER OM SVERIGES HEMBEREDSKAP?

Krishantering – är er bostadsrättsförening förberedd?

Kommuner och myndigheter har gång på gång varnat för att deras resurser kan bli överbelastade vid en krissituation, och att ansvaret i slutändan vilar på dig själv och din förening. Låt oss titta närmare på de varningar som myndigheter och kommuner ger, och hur de kan påverka din förening.

Den 8e oktober 2024 lanserade MSB(nu Myndigheten för civilt försvar) en uppdarering av broschyren om KRISEN ELLER KRIGET KOMMER TILL SVERIGE nu med högre krav på oss medborgare.

En osäker värld kräver beredskap
Det militära hotet mot Sverige har ökat och vi måste vara beredda på det värsta – ett väpnat angrepp.

Krig – det yttersta hotet mot vår frihet
När någon med våld vill ta sig rätten att bestämma över oss, hotar det vår rätt till ett fritt och självständigt liv. Det finns även andra sätt än militärt våld för att påverka och skada vårt land, exempelvis cyberattacker, påverkans-kampanjer, terrorism och sabotage. Sådant kan inträffa när som helst, och mycket pågår här och nu.Vi kan inte ta vår frihet för given. Och vi måste ha viljaoch mod att försvara vårt öppna samhälle, även om det innebär uppoffringar.

Andra allvarliga hot
Vi behöver även stärka vår motståndskraft för att kunna hantera andra allvarliga risker och hot, exempelvis: •extremväder • farliga smittor •störningar i viktiga it-system • organiserad brottslighet.En osäker värld kräver beredskap Det militära hotet mot Sverige har ökat och vi måste vara beredda på det värsta – ett väpnat angrepp.

Tillsammans stärker vi Sverige
I kris och krig behöver vi alla bidra till Sveriges motståndskraft.

Myndigheter, regioner och kommuner har ett stort ansvar när vår säkerhet hotas. Kommunerna ska exempelvis ta hand om äldre och sjuka, och se till att barnomsorg och räddningstjänst fungerar så långt som möjligt. Även företag bidrar till vår beredskap. Om något allvarligt händer går hjälpen i första hand till dem som bäst behöver den. De flesta av oss måste klara oss självai minst en vecka.

Vad säger tex MSB och kommuner om vattenförsörjning?

Enligt Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) har du som medborgare ett eget ansvar att vara förberedd vid en kris. Kommunerna har ansvar för vattenförsörjning, men resurserna kan vara begränsade vid en större kris. Därför är det avgörande att din bostadsrättsförening tillsammans med era medlemmar har en plan för att klara sig utan samhällets stöd i upp till tex sju dagar.

Klicka på respektive punkt eller + för utveckling av punkterna.

Myndigheterna förväntar sig att du och din bostadsrättsförening har en plan för hur ni ska klara er själva under de första kritiska dagarna.

Vid en vattenkris kommer samhällets nödvattenresurser att vara hårt belastade. Du kan få vänta upp till 72 timmar innan nödvattenleveranser kommer på plats, och de kan då vara begränsade till fyra liter per person och dygn – inte ens tillräckligt för grundläggande hygien eller tillgång för husdjur.

Myndigheterna har klargjort att vatten inte kommer att levereras om det kan kokas för att bli drickbart. Har din förening planerat för hur ni ska klara vattenkokning och förvaring under en längre tids kris?

Myndigheterna kan stötta och ge information, men i slutändan måste din förening ta ett större ansvar för att vara förberedd. Ett kollektivt ansvar krävs för att skydda medlemmarna och säkerställa att alla har tillgång till rent vatten, både för överlevnad och hälsa

Varningar från kommunerna
— Bostadsrättsföreningar måste ta ansvar

Kommunerna spelar en viktig roll i att säkerställa vattenförsörjningen under normala omständigheter, men vid en kris är deras kapacitet begränsad. Många kommuner varnar för att de nödvattendepåer som sätts upp snabbt kan bli överbelastade. Föreningar måste inse att de inte kan förlita sig helt på kommunal hjälp.

Kommunala vattendepåer kommer snabbt att fyllas med folk som behöver vatten. Om din förening förlitar sig på dessa stationer riskerar ni att möta långa köer, begränsade mängder vatten och potentiella transportproblem, särskilt om ni inte har bil.​

Tänk dig att efter flera dagars väntan äntligen få tillgång till endast fyra liter vatten per dag. Det räcker inte för grundläggande hygien, matlagning eller ens husdjurs behov. Har ni en plan för hur ni ska hantera det?​

Utan tillgång till bil kan det bli svårt för medlemmar att ta sig till nödvattentankarna. Har ni en lösning på plats för att säkra transport till och från dessa stationer?​

Lösning: Egen vattenförsörjning inom föreningen

För att undvika detta scenario måste bostadsrättsföreningar ta saken i egna händer och etablera en egen plan för vattenförsörjning. Genom att skapa en gemensam vattendepå inom föreningen kan ni undvika de osäkerheter och problem som kommer med att förlita sig på kommunens nödvattensystem.
Genom att samverka kan föreningen skapa en trygg och säker vattenresurs som står till förfogande när krisen slår till. En intern vattendepå ger inte bara säkerhet utan också möjlighet till bättre samarbete mellan medlemmarna.
Att investera i en egen vattenförsörjning är ett sätt att framtidssäkra föreningen och skydda dess medlemmar från den osäkerhet som kommer med kommunala system vid en kris.

Myndigheter

Vad säger myndigheter om tex vilka krav som ställs på civilsamhället, kommuner och medborgare, och därmed alla bostadsrätter.

Kommuner

Vad säger kommuner om deras egen beredskap inom HemmaBeredskap.

media

Intressanta artiklar från media inom HemmaBeredskap.

HemmaBeredskaps digitala tjänst

Är du nyfiken på vår digitala tjänst?