Nedläggningen av Flora Foods fabrik i Helsingborg väcker viktiga frågor om Sveriges livsmedelsförsörjning och krisberedskap. I en tid där omvärlden blir alltmer osäker behöver vi säkerställa att vi har en stark och stabil inhemsk livsmedelsproduktion.
Att produktion flyttas utomlands påverkar inte bara arbetstillfällen, utan även Sveriges förmåga att hantera kriser och upprätthålla en fungerande livsmedelsförsörjning. Vi ser ett behov av en nationell strategi där svensk livsmedelsproduktion värderas som en viktig del av samhällets beredskap och försörjningsförmåga.
Vad händer vid en livsmedelskris?
För de flesta är det en självklarhet att kunna handla mejeriprodukter, bröd och andra basvaror i närmaste matbutik. Men om livsmedelsproduktionen och förädlingen av råvaror flyttar utomlands ökar vårt beroende av import och långa leveranskedjor. Vid en större kris – som en global konflikt eller störningar i tex transporterna – kan konsekvensen bli tomma butikshyllor och begränsad tillgång till nödvändiga livsmedel. Utan en stark inhemsk produktion kan vi snabbt hamna i en situation där vi inte längre har kontroll över vår egen försörjning.
HemmaBeredskap arbetar för att stärka medvetenheten kring dessa frågor och betonar vikten av att bevaka och samordna insatser för en robust svensk beredskap. Det är en gemensam angelägenhet där företag, myndigheter och konsumenter behöver samarbeta för att säkra framtidens försörjning.