för skydd av befolkningen

bostadsrättsföreningar kan fylla avgörande luckor

I artikeln från Tjugofyra7 (nr 65, 2025) belyser MSB tydligt behovet av en nationell samordning för att bättre skydda civilbefolkningen vid ett eventuellt väpnat angrepp mot Sverige. En av huvudpoängerna är att skyddet måste anpassas efter lokala förutsättningar – och därmed nå ända ut till varje medborgare och hushåll. Men hur når vi hela vägen ut i samhället med en så omfattande plan?
HemmaBeredskap menar att bostadsrättsföreningar är en saknad och strategiskt viktig pusselbit i detta arbete. Genom att aktivera och rusta bostadsrättsföreningar som lokala beredskaps-HUB:ar kan vi skapa förutsättningar till att nationella planer verkligen implementeras i praktiken och når ut i varje bostadsområde.
 
Förmågan att snabbt organisera sig lokalt, ha en tydlig överblick över vilka medlemmar som behöver särskilt stöd och kunna samordna åtgärder effektivt är avgörande. Bostadsrättsföreningar är ofta redan organiserade med en styrelse och en fungerande kommunikation med medlemmarna. Det som saknas är riktad metodik, stöd och tydliga uppdrag – något som HemmaBeredskaps metod och utbildning kan ta hänsyn till i skapandet av anpassade beredskapsplaner.
 
Att skydda befolkningen vid krig kräver en tydlig ansvarsfördelning och en effektiv samverkan mellan det civila samhället och myndigheter. Vi behöver ett nytt ”mindset” som artikeln efterfrågar, där varje aktör vet vad som förväntas, och där ansvaret tydligt delegeras hela vägen ned till den lokala nivån.
 
HemmaBeredskap kan hjälpa bostadsrättsföreningar att bli både kravställare och samverkanspartner i det civila försvaret. Genom att stärka lokal grannsamverkan och bygga hållbara beredskapsstrukturer säkerställer vi att nationella planer också blir lokala realiteter.
Är er förening redo att ta ansvar för er egen säkerhet och bidra till Sveriges civila beredskap?
 
——————————————————————————
Ingressen till artikeln i Tjugofyra7
 
”Planerna för hur civilbefolkningen ska skyddas i krig behöver bli mer anpassade efter olika områden.De behöver också bli mer samordnade på nationell nivå – på samma gång. Den paradoxen ska MSB och länsstyrelserna ta fram lösningar på nu.”
 
Nina Åkermark på MSB arbetar med regeringsuppdraget som ska leda till att aktörerna i beredskapssystemet ska kunna sätta in rätt åtgärder för att skydda civilbefolkningen.