DIGITALA KURSEN

INSIKTSWORKSHOPEN OCH DESS UTFALL HJÄLPER ER MED FÖRDEL ATT TA MED TILL KURSEN OM VATTEN I KRIS (DOCK EJ KRAV)

Genom att följa HemmaBeredskaps innovativa e-tjänster och digitala verktyg kan ni skapa en beredskapsplan kring vattenförsörjning som inte bara är omfattande utan också lätt att genomföra.

EN SAMMANFATTNING AV KURSEN OLIKA DELAR

Kursen är en komplett guide för bostadsrättsföreningar att planera, genomföra och förbättra beredskapen för vattenförsörjning i krissituationer. Den ger detaljerade anvisningar och praktiska steg för att säkerställa att föreningar kan hantera vattenförsörjning på ett säkert och effektivt sätt. Kursens mål är att utrusta föreningar med kunskap och färdigheter för att både planera och agera vid kris, med fokus på organisation, upphandling, träning och kvalitetssäkring.

Vad innehåller
Kursen?

NI ERHÅLLER ETT DIGITALT STÖD GENOM HELA KURSEN

Det första kapitlet ger en introduktion till HemmaBeredskap-programmet och dess betydelse för bostadsrättsföreningar. Ruben, er HemmaBeredskapscoach, förklarar hur kursen är upplagd och varför det är viktigt att ha en fungerande vattenförsörjningsplan i krissituationer. Inledningen betonar vikten av att involvera styrelsen, skapa ett dedikerat vattenteam och utforma en strategi för att hantera kriser. Programmet erbjuder digitala verktyg såsom formulär, workshopar och sammanställningar som förenklar planerings- och genomförandeprocessen. Med fokus på effektivitet, transparens och samarbete hjälper HemmaBeredskap föreningar att skapa en hållbar och robust plan för vattenförsörjning.

Mål: Säkerställa att alla i styrelsen har grundläggande kunskap om varför projektet är viktigt och hur HemmaBeredskap-metodiken fungerar. Detta steg är viktigt för att skapa ett engagemang och förståelse innan ni går vidare med de praktiska delarna.

Att göra steg-för-steg:

  1. Genomföra en behovsanalys.
  2. Organisera workshopar.
  3. Implementera lösningar.
  4. Följa upp och utvärdera kontinuerligt.

I detta kapitel får styrelsen en introduktion till HemmaBeredskap-metodiken som är utformad för att underlätta processen att implementera en vattenförsörjningsplan i kris. Ruben, er HemmaBeredskapscoach, förklarar hur ni kan använda digitala verktyg för att skapa en effektiv, transparent och strukturerad beredskapsplan för föreningen. Kapitel 2 presenterar de digitala verktygen, såsom formulär, workshopar, resultatprotokoll och praktiska tips, som ska hjälpa er genom hela projektet.

Nu när ni startar upp ert arbete med vattenförsörjning i kris är det avgörande att alla har tagit del av kapitel ett som är introduktionen till Hemmaberedskap-programmet.

Denna introduktion ger er en översikt över hela programmets innehåll och kommande kapitlen som bygger upp er analoga beredskapshandbok steg för steg.

Handboken blir er guide och stöd i att skapa en robust vattenförsörjning för föreningen vid olika krissituationer.

Då är det dags för första workshopen i projektet vilket är en avgörande del av i ert arbete med att utveckla föreningens strategi för vattenförsörjning i en krissituation.

Syftet med denna workshop är att höja medvetenheten om det individuella ansvaret för att klara av vattenbehovet under en krissituation, där målet är att varje medlem ska kunna klara sig i minst sju dagar utan externa resurser.

När ni ska hitta en bra lagringsplats för föreningens vatten och tillhörande utrustning är det viktigt att ni tar er tid att undersöka alternativen noggrant.

Varje förening har olika förutsättningar och tillgång till lokaler eller garage, och därför behöver ni gå igenom vilka alternativ som finns och vad som är mest lämpligt för er vattenförsörjningsplacering.

En viktig del av föreningens förberedelser för vattenförsörjning i kris – nämligen upphandling av vattenutrustning.

Att ha rätt utrustning på plats är avgörande för att säkerställa att ni kan hantera er vattenförsörjning på ett effektivt och säkert sätt, men för att få den bästa utrustningen till rätt pris behöver ni genomföra en ordentlig upphandling

Något som är minst lika viktigt som själva vattenförsörjningen är nämligen att träna och öva på hur man faktiskt ska hantera vattenfördelningen i en krissituation.

Det är en sak att ha en plan på papper, men det är en helt annan sak att se till att alla vet vad de ska göra när det verkligen gäller. Det är här realistiska träningar och övningar kommer in i bilden.

Vill verkligen understryka hur viktigt det är att regelbundet kontrollera ert lagrade vatten.

Många tror att när vattnet väl är lagrat är jobbet klart, men faktum är att utan regelbundna kontroller kan vattenkvaliteten snabbt försämras. Det handlar inte bara om att ha vatten – det handlar om att ha drickbart och säkert vatten när det behövs i en krissituation. 

Först och främst är det viktigt att förstå att lagrat vatten kan förändras över tid. Bakterier, alger och andra föroreningar kan lätt smyga sig in, särskilt om behållaren inte är helt tät eller om den inte rengörs regelbundet.

Därför måste ni kontrollera vattnets lukt, smak och utseende minst ett par gång per år – och helst oftare. Om vattnet luktar unket, smakar konstigt eller ser grumligt ut, är det dags att byta ut det direkt.

Nu har vi kommit till ett av de viktigaste stegen i arbetet med att säkra upp er vattenförsörjning. 

Ni har lagt ner tid och energi på att bygga upp ert vattensystem, och nu är det dags att se till att allt fungerar som det ska.

I det här kapitlet går vi igenom hur ni kontrollerar att alla delar har blivit korrekt utförda och att systemet presterar som planerat.

Vi tittar på hur ni kan övervaka och testa systemets funktioner, upptäcka eventuella problem i tid och säkerställa att er vattenförsörjning är redo att användas när ni verkligen behöver den.